Sommeren er for alvor kommet over Danmark og danskerne nyder vejret. Grill-tendensen har derfor også ramt Danmark igen i går og Danmark er et af de lande, hvor der grilles mest per indbygger. Dette skyldes i høj grad danskernes trang til hygge samt, at Grill er for alle og enhver og grill tendensen rammer derfor mange forskellige befolkningsgrupper i Danmark. Grill er både for dem, der er glade for kød og lader sig inspirere af grillsmagen og hyggen omkring bordet, derudover er grill for akademikeren, som lader sig inspirere af diverse grill guruer og elsker at stå i køkkenet og eksperimentere. Endelig er grill for filuftsmennesker, hvor grill er en civiliseret måde at lave mad på udendørs. Der er næsten ingen grænser for hvad der bliver grillet i de danske hjem, det er alt lige fra saftige bøffer, spicy pølser, store stege til skum fiduser. Mange danskere er også begyndt at eksperimentere med at lave deres helt egen italienske pizza på grillen ved hjælp af en pizza/bagesten i stedet for at bestille pizzaen udefra.
Pizzasten i ovn vs. på grill:
En pizzasten kan bruges både i almindelige ovne og på grillen, men pizzaerne bliver ofte bedst på grillen fremfor i ovnen. Dette skyldes, at fugtigheden i pizzaen bevares bedre i en grill end i en ovn. Grunden til dette er, at grillen står udenfor, hvor der typisk er en luftfugtighed på 90-95 %, hvor ovnen står inden for i huset, hvor luftfugtigheden kun er på 50-55 %. Når grillen brænder udendørs, suger den derfor mere af den fugtige luft ind i pizzaen, mens en ovn cirkulerer den langt mindre fugtige luft omkring pizzaen. Man kan dog afhjælpe dette ved at bruge damp i ovnen, men alt i alt vil resultatet blive bedre på grillen. En anden fordel ved at bruge en grill fremfor en ovn, er at de fleste ovne kun kommer op på 250-300 grader, hvor en grill med den rigtige optænding hurtigt kan komme højere op i graderne og derfor hurtigt minder mere om en rigtig pizza stenovn fremfor en almindelig ovn. Professionelle pizzaovne er typisk på 300 grader og belagt på indersiden med sten. Derfor vil en grill med en pizzasten altså minde mest om en professionel pizzaovn.
En pizzasten bruges for at undgå at pizzaen eller brødet bliver sort. Dette skyldes, at en grill afgiver meget varme nedefra og derfor er det nødvendigt at lægge en bage/pizzasten i grillen for at undgå at bagværket bliver sort i bunden. Man kan betragte en pizza/bagesten som et slags batteri for varme – jo tungere bagesten jo mere varme kan den gemme. Fordelene ved en bagesten er utallige, men først og fremmest kan man nemt opnå den sprøde pizzabund ved at bruge pizzastenen på grillen. Derudover kan en pizzasten også bruges til at bage et lækkert brød med.
Optænding af kul-grillen til pizza:
Med den rigtige fremgangsmåde er det muligt at få en kulgrill temperatur op på over 300 grader. Nedenfor er fire trin man kan følge:
1. Brug trækul, da de kan blive meget varmere end briketter.
2. Afmonter askebakken og åben derefter helt for spjældet – jo mere ilt jo højere temperatur.
3. Åben spjældet i låget og lad låget ligge på skrå på grillen – på denne måde får man mere ilt ind og igen en højere temperatur.
4. Læg pizzastenen på minimum 15 min. før pizzaen smides på.
Gasgrill vs. Kulgril:
Når man kaster sig ud i at lave pizza på en grill, skal man være opmærksom på, at det er sværere at styre på en almindelig kulgrill, fremfor en gasgrill, så er man ikke helt tryg ved dette, så start da med en gasgrill, hvor man bedre kan styre varmen. Uanset hvilken grill er det vigtigt, at pizzaen først kommes på, når grillen er rigtig varm. Dette vil gøre pizzabunden mere sprød.
Skriv et svar