Går man og leger med tanken om at investere i solceller kommer man højst sandsynligt hurtigt til det betydningsfulde spørgsmål: Hvor længe holder solceller egentligt? For der er ikke meget fidus i at bruge en halv formue på at få installeret solceller, som så efter en kort årrække bryder sammen. Meningen med solceller er jo netop, at investeringen skal betale sig hjem, så du fremover har en lavere fast udgift til varme. Går solcellerne i stykker lige inden de har betalt sig hjem, eller lige efter for den sags skyld, så er den investering intet værd. Skal man give et direkte svar på levetiden for solceller er det et sted mellem 20 og 40 år alt efter type, størrelsesorden og kvalitet af anlægget.
Grønt er det nye sort
Grunden til at intervallet er så stort, som det er, skyldes især at hele ideen med solceller til privat-brug er forholdsvis ny. Solcellerne er kommet sammen med hele snakken om bæredygtig udvikling og som et resultat heraf; grøn energi. Grøn energi har for alvor bidt sig fast i løbet af de senere år, hvilket har medført at efterspørgslen på holdbare løsninger er steget privat såvel som statsligt. Stigende efterspørgsel betyder flere penge, som igen betyder at forskningen er intensiveret. Den teknologiske fremgang indenfor grøn energi, herunder solceller, har altså været enorm på meget kort tid. Dette betyder endvidere, at man ikke har opbygget erfaring med den videre brug af solceller tilsvarende andre produkter der har været en del af vores samfund i generationer.
Levetid/Effektiv levetid
Én ting er at snakke om levetiden for en solcelle, en anden er at vurdere effektiviteten af solcellen. Alt andet lige vil effektiviteten for en solcelle falde med tiden, men de første år af solcellen burde denne arbejde på 100 % effektivitet. Hver solcelle panel leverer anno 2014 ved solindstråling en spænding på maksimalt 0,6 V. Ved seriekobling er det herefter muligt at skabe store spændinger, men lad os fokusere på de 0,6 V pr. celle. Hvis det antages, at effektiviteten ikke reduceres i løbet af de første fem år, og at solcellen herefter taber 0,5-1 % effektivitet årligt ser vi: For en solcelle der har den maksimale levetid (40 år), vil effektiviteten i år 40 være omkring 75 %. Samme solcelle vil altså 40 år senere producere omkring 0,45 V, hvilket faktisk er et meget pænt tal i forhold til, hvor ny teknologien er.
Hvad kan man selv gøre for højere effektivitet?
Det handler altså ikke kun om, hvor længe solceller holder, men ligeså hvor længe de er effektive. Udviklingen fortsætter naturligvis, og effektivitet såvel som levetid kan antages at blive forbedret betydeligt de kommende år, men uanset om solcellen producerer 0,6 V eller 1 V kan man selv sørge for at solcellen forbliver så effektiv som mulig. For at kunne komme nærmere ind på dette, er vi nødt til at se på hvad solceller egentlig gør: Solens energirige stråler trænger gennem overfladen på solcellen, og ind til kernen hvor der oftest er tynde skiver af højrent silicium. Uden at gå i for mange detaljer med fysikken, skaber sollysets energi en spændingsforskel der får solcellen til at optræde som spændingskilde. Solcellers følsomhed overfor bestemte bølgelængder, altså forskellige farver lys (hvor sollys/hvidt lys består af alle farver), afhænger af, om lyset kan passere cellens overflade og trænge igennem solcellens øverste lag og til sidst videregive energi. Med andre ord: Hvis solcellens overflade er beskidt falder effektiviteten, eftersom færre bølgelængder i sollyset kan udnyttes. Man kan altså med god grund rengøre sine solceller for at bibeholde den optimale effektivitet af solcellen – uanset solcellens alder. Især om vinteren, hvor sneen falder, kan det anbefales at vaske solcellerne med jævne mellemrum, da de ellers vil miste effekt.
Har du lyst til at læse mere om solceller og solenergi, eller modtage et tilbud på solceller til dit hus, så kan du gøre det her på 5klik.dk.
Skriv et svar