Når man er begyndt at få øjnene op for vinens univers er der mange spørgsmål der trænger sig på. Vi vil herunder prøve at liste nogle af de spørgsmål, der er normale når man skal ud at købe en ny vin. Mange handler vine i deres lokale supermarkeder, men jeg kan personligt bedre lide at købe min vin i specialbutikker – dem bliver der færre og færre af, af fysiske butikker og derfor er jeg begyndt at gå online for at finde specialbutikker at købe vin i. Når man køber vin, kan man sagtens drikke sig et glas uden noget til, blot for hyggens skyld – men de allerfleste bruger vinen som en lækker drikkelse til en god ret. Vin kan løfte en rigtig god ret til det endnu bedre og med de rigtige kombinationer af mad og vin kan man opleve en sand gastronomisk oplevelse.
De fleste vil finde vinen til at slå andre drikke, som vand, sodavand, øl eller mælk som tilbehør til deres yndlingsret. De fleste der er en smule erfarne vindrikkere, hvis man kan kalde det, det, gør gerne vinen og mad i sammenhæng til deres egen lille videnskab, hvilket hurtigt kan gå hen og nærmest blive en passion, det mener jeg er rigtig fedt. En måde at se hvor meget vinen betyder, kan du bruge et trick der er kendt som citrontricket. Her skal du først finde en vin der er frisk og rank, eksempelvis tør riesling eller Chablis. Derefter skal du smage på en sur citron for derefter igen at tage en smagsprøve af citronen, derefter opleves vinen rundere mere fyldig. Du kan prøve det samme med en ananas, hvor du kan smage på rund og blød chardonnay fra eksempelvis Chile. Her smager vinen friskere og mere rank, efter en smag på ananassen. En frisk og syrerig vin er velegnet til retter med citronsaft eksempelvis. 90% af alt købt vin, bruges i sammenhæng med indtagelse af mad – viser en undersøgelse.
Her stiller der sig et spørgsmål omkring hvilken vin man skal købe til mad, og her er det enkle råd at man skal købe den vin man rigtig godt kan lide – det er tit vigtigere end at købe en vin der er skræddersyet til den specielle ret. Opfattelsen af hvad der passer sammen og hvad man rigtig godt kan lide, kan tit være meget forskellig og derfor anbefaler vi at du prøver dig frem, og finder en vin du godt kan lide smagen af, i stedet for altid at tage den der er pakket ind til at passe til en given ret Opbevaringen af vin er endnu et af de spørgsmål, som hurtigt kan stille sig. Der er lavet en undersøgelse, der viser at 98% af alt vin der bliver købt, bliver drukket inden for et par dage. Når man har købt sig en vin, er den bedste måde at transportere den på, er at give den kølige og konstante temperature gerne omkring 11-12 grader. Det er god svært for folk at ramme disse grader året rundt, det er nærmest kun muligt for folk med specielle vinskabe så derfor er rådet herfra bare at opbevare den et mørkt og ved konstant temperatur – der har vinen det nemlig bedst. Temperaturen man vælger at servere vinen ved, giver den nemlig en væsentlig rolle for dens udtryk.
Gode punkter i punktform:
– Hvidvin er ofte bedre til ost. Skal du have ostebord, ville jeg klart vælge en hvidvin at servere til gæsterne.
– Sødme i en ret, får vinen til at fremstå mere skarp. Hvis du spiser en rigtig sød ret, kan en vin til at dæmme det søde være godt givet ud.
Du kan købe vin og læse mere om vin online på http://www.bichel.dk/
Skriv et svar