Skimmelsvamp findes mange steder i naturen, og er her ikke noget problem. Problemet opstår til gengæld hvis skimmelsvampen pludselig flytter ind i dit hus. Det findes dog muligheder både til forebyggelse og bekæmpelse af skimmelsvamp.
Hvad er skimmelsvamp?
Skimmelsvamp er bittesmå mikroorganismer. Du har med stor sandsynlighed set skimmelsvamp på madvarer engang imellem. På gammelt brød viser det sig som lodne plamager. På frugt og grønt er det sorte pletter. Det antages at der eksisterer omkring halvanden million forskellige arter af skimmelsvamp, hvoraf kun de ca. 100.000 typer er blevet officielt navngivet.
Skimmelsvampen breder sig ved at sende små sporer ud i luften, disse bliver båret med blæsten eller f.eks. under dine sko.
Maj-juni er begyndelsen på skimmelsvampens spredning, og spredningen er først slut i oktober-november. Skimmelsvampen trives bedst i de lune sommermåneder.
I huse vokser skimmelsvampen på eksempelvis træ, støv og snavs, og kræver fugt for at vokse.
Skimmelsvamp – sundhedsfarligt?
Skimmelsvamp kan være skadeligt for mennesker, da det frigiver nogle sundhedsskadelige stoffer. For det meste bliver man syg af allergi, men der skal dog meget skimmelsvamp til at mennesker bliver direkte syge af det.
Er der meget skimmelsvamp kan det give symptomer såsom hovedpine, irriteret vejrtrækning og kløe på huden. Skimmelsvamp udgør ikke nogen reel sundhedsfare, men da allergi, kløe, hovedpine osv. kan være generende er det bedst at komme af med skimmelsvamp hvis du finder det i huset.
Sådan kommer du af med skimmelsvamp
Det bedste er at fjerne kilden til skimmelsvampen, eller risikerer man at den kommer igen og igen. Et mindre angreb kan fjernes med desinficerende rengøringsmidler såsom Rodalon eller klorin. Dette kan være en nødvendig løsning hvis man eksempelvis er studerende og ikke har så mange penge. Her skal man dog bare være opmærksom på at skimmelsvampen kan komme igen.
Har man et større angreb af skimmelsvamp er der ikke andet at gøre end at søge professionel hjælp. Der findes forskellige metoder til at fjerne skimmelsvamp. Dampafrensning, sandblæsning, slibning, afhøvling og kemisk afrensning. Er angrebet rigtig slemt kan det blive nødvendigt at fjerne materialet på det ramte område og udskifte det med noget nyt.
Her får du et par gode råd
Der findes gode råd og metoder til at undgå eller mindske risikoen for skimmelsvamp.
Husk at lufte ud flere gange dagligt, mindst 5-10 minutter. Lad være at tørre dit tøj indendørs, tør det helst udendørs eller brug en tørretumbler.
Tænd for din emhætte når du laver mad. Sørg for at tørre alle vægge og gulve af når du har badet. Støvsug mindst en gang om ugen, gerne mere. Hvis du har en vandskade så få gjort noget ved den hurtigt.
Sørg for at taget er tæt så det ikke drypper ind, rens også ofte dine tagrender og nedløbsrør så vandet frit kan løbe igennem, og til sidst sørg for at dine vinduer lukker tæt så der ikke kommer vand eller blæst ind.
Skriv et svar